• Lars Pedersen

26 år gamle Sophie: Hvordan jeg en gang for alle sikret at jeg alltid hadde penger igjen på kontoen


Dette innlegger er skrevet av den 26 år gamle Spiir-brukeren Sophie.


La oss begynne historien med å gå to år tilbake i tid. På den tiden studerte jeg til å bli lærer, og jeg hadde akkurat begynt på voksenlivet. Jeg hadde både morsomme og kjedelige utgifter, men jeg var allerede redd for å gå glipp av ting på grunn av penger. Jeg var stjernen i mitt eget show, og kredittkortet mitt gjorde som jeg ville - uansett kostnad.


Studiestipendet rakk så vidt å komme inn på konto før det var borte igjen. Allerede et par uker inne i måneden var kontoen overtrukket, og det ble en tradisjon å spise pasta de siste ti dagene hver måned.


Kontoen min og min personlige økonomi ble knyttet til skam, bekymringer og mest av alt dårlig samvittighet, og jeg befant meg ofte i en situasjon hvor jeg ikke turte å sjekke kontoen min i det hele tatt.


For en ung millenial som meg, var det ikke bare-bare å si farvel til kaffeavtaler, sushikvelder og festinvitasjoner. Å si farvel til alt det, var som å forlate alt det som var normalt for folk på min alder.


Det triste studentlivet

Men selv om jeg allerede hadde vinket farvel til sushi med vennene mine for å sikre at jeg hadde nok penger til resten av måneden, hadde jeg fremdeles ikke knukket koden til et sunnere økonomisk liv. Og for å være helt ærlig, så var jeg lei av å gå rundt med dårlig samvittighet hele tiden.

Da jeg innså at jeg ikke hadde noen som helst ide om hva jeg faktisk brukte penger på, skjønte jeg at jeg måtte endre noe drastisk. I stedet for å bruke penger på dumme impulskjøp som ga meg midlertidig lykkefølelse, måtte jeg reprioritere hva jeg brukte pengene mine på.


Lettere sagt enn gjort!

Hva kunne nettbanken gjøre for å hjelpe?


Fint lite, for å være helt ærlig.


Den lange listen av transaksjoner i nettbanken ga ingen forståelse for hvor alle pengene ble av. For å få et bedre overblikk over forbruksvanene mine, foreslo en venn meg å bruke appen Spiir.


Jeg lastet den ned med en gang og begynte å utforske de ulike funksjonene i appen. Den lange, uoverskuelige listen av transaksjoner i nettbanken ble forvandlet til forbrukskategorier, forbruksmål og morsomme quizzer.


Nå kunne jeg se at jeg hadde brukt mer enn 17000 kr. på klær, sko og tilbehør i fjor.

Men…. Hvilke klær? Jeg hadde jo fremdeles krise annenhver morgen når jeg skulle finne ut av hva jeg skulle ha på meg.


På den andre siden, viste forbrukskategoriene i Spiir meg at jeg bare hadde brukt 6500 kr. på barer, kafeer og restaurantbesøk i fjor. Hva?!


Det fikk meg til å innse at jeg hadde brukt pengene mine helt feil og at jeg faktisk hadde penger til å gå ut og spise sushi og drikke drinker med vennene mine, hvis jeg bare ikke hadde brukt så mye på klær, sko og tilbehør - som ikke en gang hadde gjort meg særlig lykkelig.


Hvordan ukentlige forbruksmål ga meg kontrollen tilbake

Ok. Nå hadde jeg et faktisk overblikk over hva jeg brukte pengene mine på, men det løste ikke umiddelbart ‘blakk-på-slutten-av-måneden-problemet’. Heldigvis oppdaget jeg Spiir’s ukentlige forbruksmål som ga meg tilbake kontrollen over forbruket.


På den tiden bestod inntekten min av studiestipend fra Lånekassen og lønn fra deltidsjobb. Alt i alt hadde jeg rundt 11000 kr. til husleie, regninger, mat og alt annet hver måned. Etter at alle de faste utgiftene var betalt hadde jeg rundt 4000 kr. å leve for resten av måneden. Hvis vi deler det beløpet inn i et ukentlig budsjett, blir det ca 1000 kr. i uken til mat, klær og utekvelder med vennene mine.


Derfor satte jeg forbruksmålet mitt til 1000 kr. i uken i Spiir. Nå holdt appen øye med hver gang jeg brukte penger, en funksjon som definitivt hjalp meg med å ikke bruke mer enn 1000 kr. i uken.


Det ble den definitive slutten på å spare på kvitteringer og sette opp kjedelige budsjetter. I stedet ble alt håndtert helt automatisk.


Jeg fikk gradvis kontrollen tilbake over min egen økonomi, hvilket gjorde at skyldfølelsen og bekymringene forsvant. Nå kunne jeg lene meg tilbake og la appen holde meg oppdatert på hvor mye penger jeg hadde igjen til resten av uken.


Som student har man jo tusen andre ting å tenke på, så dette var en stor lettelse for meg.


Hva er status med forbruksvanene mine i dag?

Spiir er fremdeles en essensiell del av hverdagen. Jeg sjekker alltid appen regelmessig, men mye mindre enn jeg gjorde i begynnelsen.


Selv om jeg ikke er student mer bruker jeg jo fremdeles penger. Med høyere inntekt, bruker jeg mer penger i dag enn jeg gjorde for to år siden da jeg fremdeles studerte. Derfor elsker jeg å bruke Spiir, som har gitt meg et enkelt verktøy til å holde styr på økonomien.


Og ja, jeg har fremdeles perioder hvor jeg bruker penger på ‘dumme’ ting, men sånn er livet. På tross av dette er jeg utrolig glad for å kunne vinke farvel til økonomisk skyldfølelse nå som jeg er bevisst omkring hva jeg faktisk bruker penger på.


Spiir er min snarvei til et liv uten økonomiske bekymringer.

Join more than 370,000 happy users in the Nordics and download Spiir. The app automatically keeps track of your spending and categorises everything for you. From old transactions to new expenses. Enjoy a simple and fun overview of your finances and discover the easiest way to stay on top of your money 🏄‍♂️

243 views

Help & support at help.spiir.com

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
spiir-white.png

Spiir A/S is a licensed Account Information Service Provider (AISP) and operates under the supervision of the Danish Financial Services Authority (FSA).

Company address and information: 2019 Spiir A/S | Mejlgade 48b, 2 th. | 8000 Aarhus C | CVR: 33509006